Oblikovanje in izbor barv za kakovosten tisk


Priprava za tisk in oblikovanje barvne sheme, shranjevanje datotek za pravilen barvni izpis

Barve:

Uporaba transparenc in prekrivanj (OVERPRINT) ali različnih barvnih shem (RGB / CMYK) v isti datoteki

Dokument naj bo pripravljen v enotnem barvnem načinu, če je le mogoče naj bo že pretvorjen v CMYK, saj bo tako ekranski prikaz bolj verodostojen. Kombiniranje CMYK in RGB v istem dokumentu lahko povzroči vrsto težav, barvnih neskladij (npr. različna črna barva) in drugih nepravilnosti. Ker vse tehnologije tiska ne podpirajo overprint načina, je bolje, da se mu v pripravi izognemo.

 

Uporaba barvnih profilov za tisk, ki niso vpeti v PDF datotek

Po oblikovanju datoteko za tisk shranite v PDF v profilu (PDF/X-1a:2001), ki je najbolj univerzalen in bere vse barve prelive in sence v datoteki ter je najbolj siguren, da ne bo spremenila vaše datoteke.

CMYK spekter oz. klasično barvno tiskanje ne vsebuje posebnih barv, kot je živo oranžna, srebrna, zlata, različni “metalic” odtenki in podobno. Deloma lahko to simuliramo, dodatno pripomore izbor primernega papirja, popolnoma pa lahko to dosežemo le z uporabo posebnih dodatnih barv.

Pred tiskom od tiskarne vedno zahtevajte testni izpis, saj boste le tako lahko natačno vedeli, kak tisk lahko pričakujete. Ekranske slike so kljub kalibraciji monitorjev velikokrat zelo zavajajoče in nepravilno prikazujejo barve.